Het werk van Melanie Bonajo

Melanie Bonajo reageert met haar werk op de tegenstelling die is ontstaan tussen de natuur en het menselijk handelen. In haar performatieve optredens combineert ze beeldende kunst met fotografie en mode. Ze speelt in haar werk met het vrouwelijke en met het thema van muziek als ritueel en instrument van heling.

Melanie

Melanie Bonajo

Melanie bracht in 2008 het boek ‘Furniture Bondage’. Dit is een verzameling van foto’s waarop naakte vrouwen aan meubelstukken zijn vastgebonden. Als kind bonden haar ouders Melanie wel eens vast aan haar bed, en daar heeft ze de inspiratie voor dit werk in gevonden.

bondage2bondage Melanie

In 2009 publiceerde zij het boek ‘I have a Room with Everything’. Dit is een verzameling van niet-journalistieke, documentaire-stijl foto’s van het dagelijks leven, sommige echt en andere geënsceneerd.

boek melanie

Melanie heeft de winter van 2010 in het oosten van Groenland doorgebracht om een foto-installatie te maken. Ze heeft daarin de gemeenschap Kulusuk vastgelegd:

1 2

‘Wisdom at the End of Nature’ is een performance van Melanie uit 2012, waarin ze de waarde van de oudere leeftijd wil laten zien. In onze moderne maatschappij wordt de jeugd opgehemeld, terwijl de ouderdom ondergewaardeerd wordt. Met een stoet van ouderen in rolstoelen laat Melanie zien hoe fundamenteel de natuurlijke cyclus van het ouder worden is.

Wisdom at the End of Naturesmall

In deze documentaire door het Foam Fotografiemuseum Amsterdam geeft Melanie Bonajo inzicht in de manier waarop zij werkt:

Voor Do It With Others doet Melanie onderzoek met geluid en wat dat bij kan dragen aan haar beroepspraktijk. Op 14 september zal zij Incubate festival openen in het Natuurmuseum. Verder zal ze optreden met haar electropopband ZaZaZoZo in het Cul de Sac te Tilburg. Bekijk de videoclip van ‘Woke up as a Wolf’ uit 2014:

 

Comments are closed.